مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla و پرینتر سه بعدی رزینی
پرینتر های سه بعدی دارای تکنولوژی های مختلفی می باشند که دو نوع تکنولوژی آن dlp و sla (پرینتر سه بعدی رزینی)می باشد . این دو تکنولوژی از نظر مکانیک و طرز کار و همچنین نوع استفاده از مواد بسیار به هم شبیه میباشند و مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla رزین میباشد.
.رزین در اصل یک پلیمر مایع است که توسط نور UV که در آفتاب نیز وجود دارد خشک شده و تبدیل به جامد میشود که این امر باعث شده که رزین در بسیاری از صنایع کاربرد داشته باشد . برای مثال از رزین به عنوان چسب نیز استفاده میشود و یا در دندانپزشکی برای سفید کردن دندان و پوشش روی دندان از آن استفاده میشود. رزین در صنعت پرینتر سه بعدی به عنوان یک ماده اولیه و مصرفی برای ساخت نهایی جسم استفاده میشود.
در این مقاله آموزشی به بررسی مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla میپردازیم که عمدتا از جنس رزین هستند.
دلیل استفاده مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla یا همان رزین
مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla به این دلیل رزین است که این پرینترها قابلیت چاپ با دقت بسیار بالا را دارند و رزین نیز به دلیل مایع بودن آن میتواند به این قابلیت پاسخ دهد.چاپگر های سه بعدی DLP و SLA معمولا در صنایعی استفاده میشوند که دقت در آنها به 5 میکرون میرسد و ظرافت در آنها حرف اول را میزند مانند صنایع دندانسازی و طلا سازی . البته رزین میتواند با تغییراتی در ساختار خودش قابلیت قالبگیری نیز داشته باشد و در دمای 400 تا 700 درجه در قالب بخار شده و جای خالی را در قالب به جاگذارد در صورتی که کیفیت رزین بالا باشد حتی دوده نیز از بخار رزین به جا نمیماند.
در طلا سازی به این شکل از رزین استفاده میشود که یک قطعه طلا مانند انگشتر ظریف را در یک نرم افزار سه بعدی طراحی می کنند. و بعد از تهیه فایل سه بعدی آن را پرینت سه بعدی میکنند در آخر توسط گچ مخصوصی آن انگشتر را قالب گیری کرده درون سیلندر قرار داده و در کوره تا دمای 700 درجه گرما میدهند و در آخر رزین از قالب بخار شده و جای آن طلای ذوب شده را میریزند و وقتی دما پایین آمد قالب را شکسته و قطعه ی طلا را برمیدارند.
در گذشته تمامی این کارها توسط دست و شخصی خبره به صورت دستی با فرز کوچک انجام میشد پس در نتیجه بسیار دور ریز طلا داشت و کاری بسیار پر هزینه و با اجرت ساخت بالا بود.
در ادامه به تفاوت بین تکنولوژی پرینت سه بعدی DLP و SLA خواهیم پرداخت.
تکنولوژی پرینت سه بعدی DLP (پرینتر سه بعدی رزینی)
در این تکنولوژی از رزین مخصوص استفاده میشود و توسط یک پروژکتور که نور UV تولید میکند رزین خشک شده و لایه لایه شکل نهایی را میسازد.
در این روش به صورت لایه لایه توسط پروژکتور روی ظرف رزینی میتابد که بسته به نوع رزین زمان تابش نیز فرق میکند و به محض این که آن لایه کاملا توسط نور پروژکتور خشک شد لایه دیگر را نیز به همین شکل تا آخر میسازد.
تکنولوژی پرینت سه بعدی SLA (پرینتر سه بعدی رزینی)
این تکنولوژی نیز کارایی مانند چاپ سه بعدی دی ال پی دارد با این فرق که در این تکنولوژی از لیزر برای خشک کردن رزین استفاده میشود و چون لیزر دیگر نمیتواند با هر تابش یک لایه را بسازد و باید لایه را مانند پرینتر سه بعدی FDM به صورت حرکت در محور ایکس و وای بسازد. زمان پرینت طولانی تری نسبت به تکنولوژی چاپ سه بعدی DLP دارد.
بین سه تکنولوژی FDM,SLA و DLP پرینتر سه بعدی DLP سریعترین زمان ساخت را دارا میباشد.
قیمت مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla
یکی از دلایلی که پرینتر سه بعدی رزینی موفقیتی مانند پرینتر های سه بعدی FDM (فیلامنتی ) نداشتند، گران بودن مواد اولیه رزین نسبت به فیلامنت های مختلف میباشد. معمولا مواد پرینتر سه بعدی رزینی قیمتی بعضاً 10 برابر بیشتر از مواد فیلامنتی دارند. دلیل دوم شکننده بودن جسم ساخته شده توسط رزین است که به نسبت پلاستیک بسیار شکننده تر میباشند . دلیل سوم این است که در پرینتر های سه بعدی FDM که از فیلامنت استفاده میکنند میتوان مواد را به صورت توخالی نیز چاپ نمود اما در تکنولوژی پرینت سه بعدی دی ال پی و اس ال ای حتما باید تو پر چاپ شود که این کار درصد استفاده مواد اولیه را نسبت به حجم بسیار افزایش میدهد.
مزیتهای مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla
از مزیتهای مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla یعنی همان رزینها میتوان به دقت بالای چاپ تا 10 برابر دقیق تر از تکنولوژی FDM و همچنین قابلیت قالب گیری تمیز تر و دقیقتر به نسبت فبلامنتها اشاره کرد.
رزینهای چاپگر سه بعدی ایرانی
مواد مصرفی پرینتر سه بعدی dlp و sla در حال حاضر در ایران تولید خوبی ندارند یعنی اینکه رزینهایی که در ایران تولید میشوند کیفیت بالایی ندارند و در صورت اینکه کیفیت بالایی داشته باشند از لحاظ قیمت با مشابه خارجی فرق زیادی ندارند که همین امر باعث میشود که رزینهای پرینتر سه بعدی تولید داخل از استقبال خوبی برخوردار نباشند و رزینهای خارجی بیشتر مورد استقبال واقع شوند . از بهترین شرکتهای تولید کننده ی رزین در دنیا میتوان به شرکت fun to do و شرکت 3d system اشاره کرد و بهترین برند رزین که توسط اکثر شرکتها تولید میشود میتوان به رزین ec500 که مختص قالبگیری میباشد اشاره کرد
امیدوارم این مقاله توانسته باشد سوالات شما را درباره این مطلب پاسخگو باشد.
در صورت داشتن هرگونه سوال به متخصصین ما در شرکت ایکس پرینتر سه بعدی تماس حاصل فرمایید.